Участь учителів і учнів церковнопарафіяльних шкіл лівобережних українських єпархій Російської імперії у Першій світовій війні - Петренко, І.М. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2014)
У статті проаналізовано участь учителів і учнів церковнопарафіяльних
шкіл лівобережних українських єпархій Російської імперії в Першій світовій
війні (1914–1918 рр.). Показано, що вчителі воювали добровольцями на фронтах
війни, проявили героїзм. Учительки церковнопарафіяльних шкіл працювали в
госпіталях і лазаретах, були сестрами милосердя. Парафіяльний священик, крім
виконання своїх прямих пастирських обов’язків, був провідником державної
політики серед народу в умовах воєнного часу. В статье проанализировано участие учителей и учеников церковноприходских
школ левобережных украинских епархий Российской империи в Первой мировой войне
(1914–1918 гг.). Показано, что учителя воевали добровольцами на фронтах войны, проявили героизм. Учительницы церковноприходских школ работали в госпиталях и лазаретах, были сестрами милосердия. Приходской священник, кроме выполнения своих прямых пастырских обязанностей, был проводником государственной политики среди
народа в условиях военного времени. In article participation of teachers and pupils of parish schools of left-bank Ukrainian
dioceses of the Russian Empire in World War I (1914–1918) is analysed. It is shown that
teachers were at war volunteers on fronts of war, showed heroism. Teachers of parish schools
worked in hospitals and infirmaries were sisters of mercy. The parish priest, except
performance of the direct vicarial duties, was the conductor of a state policy among the people
in the conditions of wartime.