Сільські відділення Російського товариства Червоного Хреста в Лівобережній Україні - Силка, О.З. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2014)
У статті розглядається функціонування сільських відділень одного з найбільш активних громадських товариств Російської імперії — Імператорського
Російського товариства Червоного Хреста у початковий період Першої світової війни. Проаналізовано діяльність сільських осередків Лохвицького повіту
Полтавської губернії. Звернуто увагу на окремі позитивні результати їхньої
роботи. Наголошено на необхідності дослідження історії громадських організацій, які були і залишаються одним з основних елементів формування громадянського суспільства в Україні. В статье рассматривается функционирование сельских отделений одной из наиболее активных общественных организаций Российской империи — Императорского
Российского общества Красного Креста. В качестве примера проанализирована деятельность сельских объединений Лохвицкого уезда Полтавской губернии. Сделан акцент на отдельных позитивных результатах их работы. Сформулирован вывод про необходимость изучения истории общественных организаций, которые были и остаются одним из основных элементов формирования гражданского общества в Украине. The article deals with the function in rural branches of one of the most active civil
societies of Russian Empire — Imperial Russian Red Cross Society in the early period of
World War I. As an example, analyzed rural branches’ activity of Lokhvytsky district, Poltava
province. Attention is paid to some positive results of their work. Accentuated the necessity of
research in to the history of civil organizations that have been and remain one of the main
elements of civil society’s formation in Ukraine.