Земське вчительство України напередодні та в період Першої світової війни: правовий статус, соціальний авторитет та оплата праці - Яременко, І.О. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2014)
Досліджено становище земського вчительства напередодні та в період
Першої світової війни. Ключову увагу акцентовано на вивченні правового
статусу та рівня соціального авторитету, з’ясуванні особливостей оплати
праці. Доведено, що умови воєнного часу мали неоднозначний вплив на вказану
категорію педагогів. Исследовано положение земского учительства накануне и в период Первой мировой
войны. Ключевое внимание акцентировано на изучении правового статуса и уровня
социального авторитета, выяснении особенностей оплаты труда. Доказано, что условия военного времени имели неоднозначное влияние на указанную категорию педагогов. State of zemske teaching of Ukraine before and during the First World War is
investigated. Main attention is paid to learning of legal status, level of social authority and
ascertainment of salary peculiarities.