Фитостратиграфический аспект изучения верхнеплиоценовых — неоплейстоценовых отложений Украинского щита - Сиренко, Е.А. (Інститут геологічних наук НАН України, 2009)
Наведено результати детальних палінологічних досліджень відкладів верхнього пліоцену — середнього неоплейстоцену розрізу біля с. Кайтанівка, розташованого в межах центральної частини Українського щита. На прикладі вивченого розрізу показані можливості спорово-пилкового аналізу для обгрунтування віку різнофаціальних континентальних відкладів пліоцену — неоплейстоцену. Встановлено відмінні особливості складу спорово-пилкових комплексів з вивчених відкладів та простежено закономірності зміни їх у розрізі. Виконано зіставлення встановлених комплексів з комплексами одновікових відкладів суміжних регіонів України. Реконструйовано склад рослинного покриву регіону досліджень у пліоцені — середньому неоплейстоцені, а також простежено його динаміку у часі. The results of the detailed palynological studies of the Upper Pliocene-Middle Neopleistocene deposits section near Kaytanovka village situated in the central part of the Ukrainian Shield are presented. The possibilities of a spore-pollen analysis for dating different facies of Pliocene-Neopleistocene continental deposits are shown, with studied sections taken as an example. Typical characteristics of identified spore-pollen complexes have been determined, and regularities of changes of these complexes have been studied in the section. The identified complexes have been compared with those from analogous deposits of adjacent territories of Ukraine. The composition of the Pliocene-Middle Neopleistocene plant cover of the region under study and its time change have been reconstructed.