Нафтопереробна промисловість Галичини в умовах першої російської окупації краю (вересень 1914 р. — червень 1915 р.) - Ільницький, І.В. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2014)
На основі архівних матеріалів, статистичних збірників розглянуто особливості становища нафтовидобувної та нафтопереробної промисловості Галичини в умовах першої російської окупації краю. З’ясовано, що військове командування, центральна імперська влада та місцева окупаційна адміністрація протягом вересня 1914 р. — червня 1915 р. так і не змогли налагодити в Галичині ефективного функціонування підприємств енергетичної галузі, а при відступі російської армії та евакуаційних заходах підприємства нафтовидобувної та переробної промисловості були майже повністю зруйновані або виведені з ладу. На основе архивных материалов, статистических сборников рассмотрены особенности положения нефтедобывающей и нефтеперерабатывающей промышленности Галиции в условиях первой российской оккупации края. Выяснено, что военное командование, центральная имперская власть и местная оккупационная администрация в течение сентября 1914 — июнь 1915 гг. так и не смогли наладить в Галиции эффективного функционирования предприятий энергетической отрасли, а при отступлении российской армии и эвакуационных мерах предприятия нефтедобывающей и перерабатывающей промышленности были почти полностью разрушены или выведены из строя. Based on archival material, statistical compilations situation of the oil and petrochemical industry in Galicia in the First Russian occupation have considered. It was found that the military command, the central imperial power and local occupation administration during September 1914 — June 1915 have not been able to establish in Galicia effective functioning of the energy sector enterprises and the retreat of the Russian army and evacuation of the oil company and processing industry were almost completely destroyed or put out of action.