Соціально-економічні зміни в Наддніпрянській Україні у середині ХІХ ст. - Довжук, І.В. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2015)
У статті розглядаються соціальні й економічні зрушення в українських
губерніях у середині ХІХ ст. Підкреслено, що утвердження товарно-грошових
відносин впливало на національну самосвідомість значної частини українського
етносу. Натомість долався середньовічний ізоляціонізм, відбувалися структурні зміни у складі населення. Нова різночинна інтелігенція та кращі представники національної буржуазії стали носіями українського національного
відродження. В статье рассматриваются социальные и экономические сдвиги в украинских
губерниях в середине ХІХ в. Отмечено, что утверждение товарно-денежных отношений влияло на национальное самосознание значительной части украинского этноса.
Преодолевался средневековый изоляционизм, происходили структурные изменения в
составе населения. Новая разночинная интеллигенция и лучшие представители национальной буржуазии стали носителями украинского национального возрождения. Social and economic changes in Ukrainian provinces in the middle of the XIX-th century
are scrutinized in the article. It is underlined that the establishment of commodity-money
relations influenced the national identity of the minor part of Ukrainian ethnos. In return the
Middle Ages’ isolationism was overcome; there were structural changes of the population.
New differently ranked intellectuals and the best representatives of national bourgeoisie
became a medium part of Ukrainian national revival.