Система управління гімназійною освітою в Російській імперії (на прикладі українських міст ХІХ — початку ХХ ст.) - Милько, В.І. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2015)
Проаналізовано нормативно-правову базу, яка регулювала процес створення
та розвитку гімназій у Російській імперії. Основну увагу акцентовано на аналізі
специфіки управління середніми навчальними закладами, які діяли в українських
містах. Розкрито вплив на цей процес міністерського чиновництва та внутрішньогімназійної адміністрації. Проанализировано нормативно-правовую базу, которая регулировала процесс
создания и развития гимназий в Российской империи. Основное внимание акцентировано
на анализе специфики управления средними учебными заведениями, которые действовали в украинских городах. Раскрыто влияние на этот процесс министерского
чиновничества и гимназийной администрации. A normative-legal base that regulated the process of creation and development of
gymnasiums in the Russian empire is analyzed. Basic attention is paid to the analysis of
specific management of secondary educational establishments that operated in Ukrainian
cities. Influence on this process by ministerial officials and internal gymnasium administration
is found out.