Місто «фронтальєрів» (ділові зв’язки та переміщення греків Маріуполя в останній чверті XVIII ст.) - Бацак, Н.І. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2016)
Ґрунтуючись на даних, віднайдених в архівних документах, досліджується місто як простір ділових та соціокультурних контактів етнічної переселенської громади. Особлива увага приділена різноманітним діловим зв’язкам греків у їхній господарсько-економічній діяльності; розглянуто напрями переміщень підприємців Маріуполя, шляхом аналізу цілеспрямованої діяльності конкретних людей досліджено характерні стратегії греків як економічних і господарських агентів у найбільш ранній і мало досліджений період існування етнічної громади в порубіжному регіоні. Основываясь на данных архивных документов, исследуется город как пространство деловых и социокультурных контактов этнической переселенческой общины. Особое внимание уделено разнообразным деловым связям греков в их хозяйственно-экономической деятельности; рассмотрены направления перемещений предпринимателей и купечества Мариуполя, исследованы путем анализа целенаправленной деятельности конкретных людей характерные стратегии греков как экономических и хозяйственных агентов в наиболее ранний и мало исследованный период существования этнической общины в приграничном регионе. In the article, being based on the data of archival documents, explores the city as a space of business and socio-cultural contacts resettlement of ethnic communities. The special attention is given to the various business Greeks’ relations in their economic activities; the directions of Mariupol businessmen’ and merchants’ movings are taken to the consideration; the specific strategies of Greeks as economic agents during the earliest and insufficiently investigated period of this ethnic community history in the definite frontier area are investigated by the concrete people purposeful activity analysis.