Київська Всеросійська виставка 1913 р. як виразний приклад презентації досягнень у модернізації економіки й міського життя - Донік, О.М. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2016)
У статті розглядаються підготовка, проведення та результати Всеросійської фабрично-заводської, торгово-промислової, сільськогосподарської і науково-художньої виставки, що відбулася в Києві 1913 р., ставши яскравим прикладом презентації досягнень у модернізації економіки й міського життя в українських губерніях, насамперед правобережних. Захід висвітлюється як визначна подія суспільного життя, що вражала своїм розмахом, широтою географічного діапазону, своєрідною організацією, тісною співпрацею між громадськими й державними структурами та приватними особами, насамперед підприємцями, набувши статусу організованого під патронатом держави публічного свята. Наголошується, що організатори й учасники виставки 1913 р., поставивши за мету максимально зблизити всеросійський і регіональний рівні, перетворили її на багатоаспектну модернізаційну, соціально-економічну та культурну акцію. В статье рассматриваются подготовка, проведение и итоги состоявшейся в Киеве в 1913 г. Всероссийской фабрично-заводской, торгово-промышленной, сельскохозяйственной и научно-художественной выставки, которая стала ярким примером презентации достижений в модернизации экономики и городской жизни в украинских губерниях, в первую очередь правобережных. Выставка освещается как непреходящее событие общественной жизни, отличающееся своим размахом, широтой географического диапазона, особой организацией, тесным сотрудничеством между общественными и государственными структурами и частными лицами, в первую очередь предпринимателями. Мероприятие приобрело статус организованного под патронатом государства публичного праздника. Отмечается, что организаторы и участники выставки 1913 г., поставив целью максимально сблизить всероссийский и региональный уровни, превратили её в многоаспектную модернизационную, социально-экономическую и культурную акцию. In the article preparation realization and results is examined by taking place in Kyiv in 1913 the All-Russian factory, commercial and industrial, agricultural and handicraft exhibition, that became the prime example of presentation of achievements in modernisation of economy and municipal life in the Ukrainian provinces. An exhibition is illuminated as a prominent event of public life, that differed in the scope, breadth of geographical range, special organization, by a close collaboration between public and state structures and private persons, first of all by businessmen, purchasing status of the state of public holiday organized under patronage. It is marked that organizers and participants of exhibition 1913, putting an aim maximally to draw together All-Russian and regional levels, converted her into multidimensional modernisation, socio-economic and cultural action.