Іноземці європейського походження в соціально-економічному житті міст Східної України. 1796–1856 рр. - Машкін, О.М. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2016)
Стаття присвячена розглядові питання про участь вихідців з-за кордону в основних сферах міського життя тієї частини сучасної України, що
до лютого 1917 р. входила до складу Російської імперії. Конкретно-історичний матеріал викладено з урахуванням адміністративно-територіального розподілу всіх тодішніх населених пунктів краю на губернські, повітові
й заштатні. Європейців, котрі приїздили тоді в зазначені регіони, розподілено за їх національним походженням. Для більш глибокого аналізу
проблеми автор використав статистичні матеріали, спогади, нотатки окремих мандрівників тощо. Статья посвящена рассмотрению вопроса об участии выходцев из-за границы в
основных сферах городской жизни той части современной Украины, которая до
февраля 1917 г. входила в состав Российской империи. Конкретно-исторический материал изложен с учетом административно-территориального разделения всех тогдашних населенных пунктов края на губернские, уездные и заштатные. Европейцы, которые приезжали в то время на указанные территории, делятся по их национальной
принадлежности. Для более глубокого анализа проблемы используются прежде всего
статистические материалы, воспоминания, записки отдельных путешественников и т.д. The article considers the question of the participation of people from abroad in the major
urban areas of the life of the modern Ukraine, which until February 1917 was part of the
Russian Empire. Concrete-historical material is presented according to the administrativeterritorial
division of the then all settlements on the edge of the district and provincial. The
Europeans, who came to the time for these areas, are divided according to their nationality.
For a deeper analysis of the issue are used primarily statistical data, memories, notes,
individual travelers, etc.