Роль кріпацьких інтелігентів у формуванні національної самосвідомості українців (кінець ХVІІІ — початок ХХ ст.) - Крижановська, О.О. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2016)
Стаття присвячена ролі, яку відіграли кріпацькі інтелігенти в еволюції
національної самосвідомості українців; розглянуто участь вихідців з поміщицьких підданих у вітчизняному суспільно-політичному та національному русі. Статья посвящена роли, которую сыграли крепостные интеллигенты в эволюции
национального самосознания украинцев; рассмотрено участие выходцев из помещичьих
подданных в отечественном общественно-политическом и национальном движении. The article is devoted to the role in the evolution of serf intellectuals` played to the
national identity of Ukrainians, their participation on domestic socio-political and national
movement.