Проблеми адаптації україномовних селян у російськомовному міському середовищі на початку ХХ ст. - Лисенко, О.В.; Ковальчук, Т.В. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2016)
У статті проаналізовано культурно-просвітницьку діяльність української міської інтелігенції, спрямованої на адаптацію україномовних селян до міського російськомовного середовища. Автор підкреслює, що інтелігенція намагалася вчити селян не пасивно пристосовуватися до життя російськомовних міст, а привносити до нього українські національні традиції. В статье проанализирована культурно-просветительская деятельность украинской интеллигенции, направленная на адаптацию украиноязычных крестьян к городской русскоязычной среде. Автор подчеркивает, что интеллигенция пыталась учить крестьян не пассивно приспосабливаться к жизни российскоязычных городов, а привносить в нее украинские национальные традиции. The article contains analysis of cultural-education activity of Ukrainian urban intellectuals aimed on adaption of Ukrainian-spiking peasants in the Russian-speaking urban environment. It was urderlined in the article, that Ukrainian intellectuals thied to education peasants not pasive adapt to the life of Russians-speaking cities, but bring into cities life Ukrainian national traditions.