Корупція у діяльності транспортної жандармерії залізниць України (друга половина ХІХ — початок ХХ ст.) - Вергун, С.І. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2017)
У статті виявлено та проаналізовано факти проявів корупції у середовищі жандармських поліційних управлінь залізниць України та їх структурних підрозділів — жандармських поліційних відділень залізниць у другій
половині ХІХ — на початку ХХ ст. На основі архівних матеріалів встановлено міри покарання для представників унтер-офіцерського складу, яких
було притягнуто до відповідальності за фактом корупції. Зауважено, що не
зважаючи на статус представників правоохоронних органів, явище корупції
серед жандармів було доволі поширеним. Складаючи протоколи, що не мали
змістовного наповнення, деякі військовослужбовці транспортної жандармерії залізниць фактично унеможливлювали розкриття справ, що стосувалися розкрадання майна на багатомільйонні суми. Форми корупції були
різноманітними, але здебільшого пов’язані з використанням військовослужбовцями свого посадового становища (жандарми спочатку затримували
підозрілу особу, потім погрожували протоколом та ув’язненням, а в разі
згоди на чималу суму “дарували свободу” затриманому, при чому це могли
бути, як адміністративні правопорушники, так і політичні). Попри всі
намагання влади подолати корупцію різними реорганізаціями поліційно-жандармської системи та застосуванням адміністративних заходів, позитивного результату досягнути так і не вдалося. In the article S. Verhun “Corruption in the transport gendarmerie railways of
Ukraine (second half of 19th — beginning 20th century)” identified and analyzed
the facts of corruption among police departments gendarme railways of Ukraine
and their departments — gendarme police departments of railways the second half
of 19th — beginning 20th century. By analyzing archival materials set punishment
for representatives of non-commissioned officers who were prosecuted for
corruption. Established that despite the status of law enforcement bodies of police
corruption phenomenon was quite widespread. By drawing up protocols were not
content of some military gendarmerie railway transport made it impossible
actually disclosing cases related to embezzlement on the railways for multimillion
sums. Forms of corruption are varied, but were mostly associated with military
use his official position (first gendarmes detained suspect then threatened minutes
and imprisonment, and if consent to break the bank “give freedom” detained at
what it could be as administrative offenders and political). Despite all efforts by
various authorities to fight corruption reorganization of the police, the gendarmerie
and the implementation of the system of administrative measures will
achieve positive results and failed.