Аграрний сектор Наддніпрянської України в середині ХІХ ст. - Довжук, І.В.; Борчук, С.М. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2017)
У статті розглядаються основні галузі сільського господарства Наддніпрянської України в середині ХІХ ст. у цілому та за окремими регіонами: Лівобережжям, Правобережжям, Півднем, а також стан та основні тенденції розвитку цукробурякової промисловості. Наведено й проаналізовано дані щодо діяльності цукроварень як в українських губерніях, так і в Російській державі в цілому. Визначено, що Україна давала 4/5 усієї цукрової продукції імперії, забезпечуючи потреби внутрішнього ринку. In the article basic industries of agriculture of Naddnipryanska Ukraine are examined in the middle of the ХІХ-th century on the whole and on separate regions: Left-bankness, Right-bankness, South, and also the state and basic progress of sugar industry trends. Were given and analyzed the facts of activity of sugar-refineries in Ukrainian regions and in Russian state in the whole. Defined that Ukraine gave 4/5 of all sugar production in Impire. Ukraine provided with sugar the demand internal market.