"Сухий закон” у системі фінансової політики російської окупаційної влади на теренах Галичини і Буковини в період Першої світової війни - Орлик, С.В. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2017)
У статті розглянуто проблеми поширення вимог Указу російського імператора Миколи II від 22 серпня 1914 р. “Про продовження заборони продажу спирту, вина і алкогольних виробів для місцевого споживання в Імперії до закінчення війни” на окупованих російськими військами територіях Західної України під час Першої світової війни. Досліджено особливості нормативно-правового забезпечення процесу запровадження заборони виробництва та продажу спирту, алкогольних напоїв на окупованих територіях Галичини і Буковини. Розглянуто проблемні питання, які виникали під час здійснення контролю за дотриманням “сухого закону”. Визначено роль Управління фінансовими справами при військовому генерал-губернаторі Галичини у здійсненні контролю за дотриманням вимог окупаційної влади у сфері обігу алкогольних напоїв та пива. Звернуто увагу, що заборона виробництва і продажу алкогольних напоїв призводила до розорення перспективних платників податків, зруйнування алкогольної та броварської промисловості регіону, що спричинило масове тіньове винокуріння. Висвітлено факти зловживання службовим становищем представників місцевого повітового начальства. Доведено, що заходи російської окупаційної влади щодо заборони виробництва і продажу алкогольних напоїв на території Галичини і Буковини не досягли бажаного результату, а лише призвели до значних втрат бюджету у вигляді не сплачених акцизів. The article discloses the spread of requirements of the Decree of the Russian Emperor Nicholas II on August 22, 1914 “On the extension of the prohibition to sell alcohol, wine and alcoholic beverages for local consumption in the Empire before the end of the war” on the occupied territories of western Ukraine by the Russian troops during World War II. The special aspects of the regulatory process ensuring implementation of the prohibition of production and sale of alcohol and alcoholic beverages in the occupied territories of Galicia and Bukovina were studied. The problematic issues that arose during the verification of compliance with the “prohibition law” were considered. The role of Financial Affairs at the Military Governor-General of Galicia in monitoring the compliance with the prohibition of the occupying authorities in the sphere of alcoholic beverages and beer was determined. It was noted that the prohibition of the production and sale of alcoholic beverages stimulated the ruin of potential taxpayers, the destruction of alcohol and brewery industry of the region that led to massive shadow distillation. The facts of malpractice of county representatives of the local authorities were highlighted. It was proved that actions made by the Russian occupying authorities to prohibit the production and sale of alcoholic beverages in Galicia and Bukovina did not achieve the desired results, and only led to significant budget losses in the form of unpaid excise taxes.