Іван Нечуй-Левицький і цензура: деякі аспекти взаємин - Терещенко, О.М. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2017)
У статті робиться спроба проаналізувати взаємини письменника з
імперськими правоохоронними органами, зокрема чиновниками цензурного
відомства. Висвітлено їх ставлення та вплив на громадсько-політичну і
національно-культурну діяльність І. Нечуя-Левицького. Розглянуто публіцистичні твори Івана Семеновича, які характеризують оцінку автора діяльності цензурних відомств у Російській імперії. Завдання дослідження полягає у спробі охарактеризувати політику російського самодержавства щодо
українського друкованого слова на прикладі творчості І. Нечуя-Левицького.
Основою методології розвідки стало дотримання принципів системного
аналізу й узагальнення, історизму, багатофакторності, системності, об’єктивності. Зроблено висновок про те, що цензурні заборони та обмеження,
які стали перепоною творчості І. Нечуя-Левицького, не вплинули на активну
національно-культурницьку діяльність письменника, який був одним з учасників українського літературного процесу другої половини ХІХ ст. Перспективою подальшого дослідження є комплексне вивчення ролі І. Нечуя-Левицького як національно-культурного та громадсько-політичного діяча в контексті розвитку сучасної біографістики. Article an attempt to analyze the relationship between the writer of the
imperial law enforcement officials including the censorship office. Deals with their
relationship and impact on the socio-political and ethno-cultural activities
I. Nechuy-Levitsky. Considered journalistic works of Ivan S. describing the
assessment of the author’s censorship agencies in the Russian Empire. Objectives
of the study is an attempt to study the history of relations I. Nechuy-Levitsky of
censorship by the Russian Empire, to consider their implications for national and
cultural activity of the artist, described the policy of the Russian autocracy that
Ukrainian printed word to the works of the writer. The basis of the methodology of
the study was to observe the principles of system analysis and synthesis,
historicism, consistency, objectivity. The study found that censorship bans and
restrictions were an obstacle I. Nechuy creativity Levitsky did not affect the active
national cultural activities writer who was one of the participants of Ukrainian
literary process of the late nineteenth century .. The prospect of further research is
a comprehensive study of the role I. Nechuy-Levitsky, a national cultural and
socio-political figure in the context of modern biographical.