Культурна співпраця між київською інтелігенцією та чернігівським селянством на початку ХХ ст. - Лисенко, О.В. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2017)
У статті розкрито особливості співпраці київської інтелігенції з
чернігівським селянством, пов’язані як зі специфікою становища української
інтелігенції в російському суспільстві, так із чинним законодавством
Російської імперії, котре суттєво ускладнювало її діяльність на благо свого
народу. Показано, що при бажанні українська інтелігенція мала змогу
обходити урядові заборони і, попри всі складності, вести серед селянства
культурно-освітню та економічну діяльність, спрямовану на підвищення
його національної самосвідомості. Водночас у випадку, коли українська
інтелігенція проявляла байдужість до реальних культурно-освітніх та
економічних потреб селянства, а починала займатися відвертим політиканством, то вона з власної вини втрачала навіть ті можливості, котрі надавало їй тодішнє чинне законодавство Російської імперії. У статті на
основі новітніх науково-історичних видань розкрито маловідомі факти співпраці київської інтелігенції з чернігівським селянством на початку минулого століття, наводяться яскраві персонажі тієї доби. The article shows particularities of cooperation of the Kyiv intelligentsia with
Chernihiv peasants, notably the specificities of formation of the Ukrainian intelligentsia
in the Russian society and particularities of the Russian Empire legislation
that complicated much its activities for the benefit of people. The scientific work
shows that the Ukrainian intelligentsia could evade, when needed, governmental
restrictions and, despite all difficulties, carry on cultural, educational and economic
activities among the peasants aimed at improving its national identity. At
the same time, when being indifferent to the real cultural, educational and
economic needs of peasants and going into an overt politicking, the Ukrainian
intelligentsia, through its own fault, lost even those poor possibilities given by the
Russian Empire legislation of that time. Basing on the latest scientific and historic
publications the article reveals little-knows facts of cooperation of the Kyiv
intelligentsia with Chernihiv peasants at the beginning of the last century and
shows bright characters of that time.