Ресурси та якість поверхневих вод України в умовах антропогенного навантаження та кліматичних змін (за матеріалами наукової доповіді на засіданні Президії НАН України 31 травня 2017 р.) - Осадчий, В.І. (Вісник НАН України, 2017)
На основі розробленої концепції системних гідрохімічних досліджень виконано оцінку впливу природних і антропогенних чинників на формування
хімічного складу та якість поверхневих вод України. Показано трансформацію речовин після їх надходження у водне середовище. Зроблено висновок
про те, що поверхневі води України мають потужну буферну ємність, а
тому, незважаючи на надходження у водне середовище значної кількості
хімічних речовин техногенного походження, більшість річок, озер та водосховищ України й дотепер не втратили здатності до самоочищення. Встановлено, що зменшення надходжень забруднювальних речовин, спричинене
спадом економіки України у 1990-ті роки, привело до стабілізації, а в окремих випадках навіть до незначного поліпшення екологічного стану поверхневих вод. Відзначено вплив кліматичної складової на зміни умов формування водного стоку річок України. На основе разработанной концепции системных гидрохимических исследований выполнена оценка влияния природных и антропогенных факторов на формирование химического состава и качество поверхностных вод Украины. Показано трансформацию веществ после их поступления в водную среду. Сделан вывод о том, что поверхностные воды Украины имеют мощную буферную емкость, а потому, несмотря на поступление в водную среду значительного количества химических веществ техногенного происхождения, большинство рек, озер и водохранилищ Украины до сих пор не потеряли способности к самоочищению. Установлено, что уменьшение поступлений загрязняющих веществ, вызванное спадом экономики Украины в 1990-е годы, привело к стабилизации, а в отдельных случаях даже к незначительному улучшению экологического состояния поверхностных вод. Отмечено влияние климатической составляющей на изменения условий формирования водного стока рек Украины. Assessment of the influence of natural and anthropogenic factors on forming of chemical composition and quality of surface water of Ukraine is performed. Transformation of the substances after entering the water media is presented. It is concluded that surface water of Ukraine is characterized by quite efficient buffer capacity. Therefore, despite the significant amount of chemical substances of anthropogenic origin entering water media, the majority of Ukrainian rivers, lakes and reservoirs are still characterized as having self-purification ability. It is found that decrease of pollutants amount input to the surface water, which was caused by decline of Ukrainian industry in 1990s, led to the stabilization and in certain cases even to the slight improvement of ecological state of surface water. Influence of climate element on changes in conditions of water flow forming for Ukrainian rivers is highlighted.