Наукові проблеми створення турбомашин нового покоління з покращеними техніко-економічними показниками (стенограма наукової доповіді на засіданні Президії НАН України 14 червня 2017 р.) - Русанов, А.В. (Вісник НАН України, 2017)
У доповіді наведено результати фундаментальних і прикладних досліджень з термо- і газогідродинаміки і теплофізики, на основі яких сформовано концептуальні підходи до вирішення проблеми створення високоефективних проточних частин турбомашин різного призначення. Наведено
приклади практичного використання розроблених методів, моделей і програмних комплексів при вирішенні важливих завдань, у тому числі із забезпечення енергонезалежності і збереження енергомашинобудівного потенціалу України. В докладе приведены результаты фундаментальных и прикладных исследований по термо- и газогидродинамикы и теплофизики, на основе которых сформирован концептуальные подходы к решению проблемы создания высокоэффективных проточных частей турбомашин различного назначения. Приведены
примеры практического использования разработанных методов, моделей и программных комплексов при решении важных задач, в том числе по обеспечению энергонезависимости и сохранения энергомашиностроительного потенциала Украины. The report presents the results of fundamental and applied research on thermo- and gas hydrodynamics and thermophysics,
on the basis of which conceptual approaches to solving the problem of creation of high-efficiency flow parts of turbomachines of various purposes are formed. Examples are given of practical use of the developed methods, models and software packages in solving important tasks, including ensuring energy independence and preserving the machine building potential of Ukraine.