Система для оперативного дистанційного контролю та спостереження за радіаційною обстановкою на базі безпілотного літального апарату - Забулонов, Ю.Л.; Буртняк, В.М.; Одукалець, Л.А. (Наука та інновації, 2017)
Обґрунтовано необхідність створення нових технічних засобів для контролю за радіаційною обстановкою на територіях радіаційного впливу джерел іонізуючого випромінювання на базі безпілотного літального апарата (БПЛА).
Наведено основні технічні характеристики БПЛА типу октокоптер та розробленого спектрометричного комплексу
для системи. Показано, що застосування створених засобів дає змогу в реальних умовах дистанційно виявляти як
точкові, так і розподілені джерела радіоактивного забруднення. The necessity to create a new technology based on the
use of unmanned aerial vehicle (UAV) for controlling the
radiation situation in the areas exposed to radiation sources
has been justified. The basic specifications of octocopter and
developed spectrometric complex have been given. The use
of proposed facilities has been showed to enable detection of
both spot and distributed sources of radioactive contamination under real conditions. Обоснована необходимость создания новых технических средств для контроля за радиационной обстановкой на территориях радиационного влияния источников ионизирующего излучения на базе беспилотного
летательного аппарата (БПЛА). Приведены основные
технические характеристики БПЛА типа октокоптера и
разработанного спектрометрического комплекса для
системы. Показано, что применение созданных средств дает возможность в реальных условиях дистанционно выявлять как точечные, так и распределенные источники радиоактивного загрязнения.