Рекомбінантні форми аргінази та аргініндеімінази як ка талітичні складові ензиматичного набору "Аргітест" для аналізу L-аргініну - Стасюк, Н.Є.; Гайда, Г.З.; Закальський, А.Є.; Закальська, О.М.; Фаюра, Л.Р.; Вовк, О.І.; Стасик, О.В.; Сибірний, А.А.; Гончар, М.В. (Наука та інновації, 2017)
На сьогодні скринінгові тест-системи для моніторингу L-аргініну у біологічних рідинах, зокрема, у крові, в арсеналі засобів вітчизняної клінічної діагностики відсутні. Ензиматичний набір «Аргітест» базується на розробленому
ензиматично-хімічному методі кількісного аналізу L-аргініну з використанням різних форм рекомбінантної аргінази І печінки людини та аргініндеімінази. Метод є високоселективним, економічно вигідним, простим та швидким у виконанні, відзначається стабільністю препаратів ензимів та продукту реакції. У статті доведено можливість використання препаратів рекомбінантних аргініно-селективних ензимів у складі набору «Aргітест». В результаті досліджень вивчено каталітичні та аналітичні характеристики цих препаратів та показано, що кожен з них може бути використано як складову ензиматичного набору. For the time, no screening test kits for L-arginine monitoring
in biological fluids, including the blood, have been available
in the arsenal of domestic clinical diagnostics. The Argitest
enzymatic kit is based on the enzymatic-chemical me thod
of L-arginine quantitative analysis developed using different
forms of recombinant human liver arginase I (arginase)
and arginine deiminase. The method is highly selective,
cheap, simple, and fast. It is remarkable for stability of
enzy mes and final products. The article demonstrates the
possibi lity of using recombinant arginine-selective enzymes
in com po si tion of Argitest kit. The catalytic and
analytic characteristics of the se enzymes have been studied.
It has been shown that each enzyme can be used as a component of enzymatic kit. В настоящее время скрининговые тест-системы для
мониторинга L-аргинина в биологических жидкостях, в
том числе, в крови, в отечественной клинической диагностике отсутствуют. Энзиматический набор «Аргитест» базируется на разработанном энзиматическо-химическом методе количественного анализа L-аргинина с
использованием разных форм рекомбинантной аргиназы І печени человека и аргининдеиминазы. Метод является высокоселективным, экономично выгодным, простым и быстрым в исполнении, отличается стабильностью
энзиматических препаратов и продукта реакции. В статье продемонстрирована возможность использования
препаратов рекомбинантных аргинин-селективных энзимов в составе набора «Aргитест». В результате исследований определены каталитические и аналитические характеристики энзиматических препаратов и показано,
что каждый из них может быть использован как компонент энзиматического набора.