Информационные технологии цифровой медицины - Коваленко, А.С.; Козак, Л.М.; Романюк, О.А. (Кибернетика и вычислительная техника, 2017)
Рассмотрены этапы развития медицинской информатики, опыт разработки подходов и методов формализации медицинской информации, создания медицинских информационных систем и информационных технологий исследования биологических систем разного уровня иерархии. Представлены результаты разработки информационной технологии поддержки хранения и обработки цифровой медицинской информации. Использование разработанной технологии обеспечивает организацию долговременного хранилища цифровых медицинских изображений, полученных от диагностических комплексов в учреждениях здравоохранения, и возможность использовать эту медицинскую информацию лечащим врачом на своем рабочем месте в текущем лечебнодиагностическом процессе. Проанализированы пути дальнейшего развития информа- ционных технологий цифровой медицины. Розглянуто етапи розвитку медичної інформатики, досвід розроблення підходів і методів формалізації медичної інформації, створення медичних інформаційних систем та інформаційних технологій дослідження біологічних систем різного рівня ієрархії. Надано результати розроблення інформаційної технології підтримки зберігання та оброблення цифрової медичної інформації. Використання розробленої технології забезпечує організацію довготривалого сховища цифрових медичних зображень, отриманих від діагностичних комплексів в закладах охорони здоров'я, і можливість аналізувати медичну інформацію лікарем на своєму робочому місці під час поточного лікувально-діагностичного процесу. Проаналізовано шляхи подальшого розвитку інформаційних технологій цифрової медицини, зазначено перспективи розвитку інформаційних технологій цифрової медицини за декількома напрямами, які охоплюють завдання персоніфікованої медицини, застосування хмарних технологій, розвиток телемедицини тощо. The purpose of the article is to analyze the experience of creating medical information systems, the development of information technology support the storage and processing of digital medical information and the further development of information technology for digital medicine. Results. Employees of the department of medical information systems for more than 20 years of activities of the International Research and Training Centre for Information Technologies and Systems NAS and MES of Ukraine solved the problem of constructing the medical information systems and information diagnostics technologies with the use of electronic medical records, methods and means of the mathematical analysis of medical data. The developed technology support for storing and processing digital medical information combines into a single functional network the medical information system, instrumental diagnostic systems and a system of conservation and archiving digital medical images. PACS and cloud technologies was used for long-term storage of digital medical images.