Стан виходу журналів Національної академії наук України: погляд у минуле - Радченко, А.І.; Язвинська, М.В. (Наука України у світовому інформаційному просторі, 2017)
На матеріалах постанов Президії НАН України та звітів про видавничу діяльність 1990-х — початку 2000-х рр. розглянуто стан виходу журналів НАН України. Вказаний період характерний важкими економічними умовами, а також переформатуванням організаційних засад видавничої діяльності. Окреслено основні кроки, здійснювані Науково-видавничою радою НАН України та керівництвом Академії задля збереження вітчизняної наукової періодики. Набутий у перше десятиріччя незалежності України досвід може стати надійним підґрунтям необхідного нині осучаснення цієї царини. According to the materials of the Presidium of the NAS of Ukraine and reports on the publishing activity in the 1990’s and the beginning of the 2000’s, the state of publication of journals of NAS of Sciences of Ukraine is reviewed. This period is characterized by difficult economic conditions, as well as reformatting of the organizational principles of publishing activity. The main steps taken by the Scientific and Publishing Council of NAS of Ukraine and the leadership of the Academy for the preservation of the national scientific periodicals are outlined. The experience gained during the first decade of Ukraine’s independence could become a solid ground for the modernization of this domain.