Критерії та процедура відбору журналів до Web of Science Core Collection - Тихонкова, І.О. (Наука України у світовому інформаційному просторі, 2017)
Наукометрична, реферативна база даних Web of Science Core Collection
(WoS CC) складається з індексів наукового цитування періодичних видань
з природничих і технічних наук — Science Citation Index Expanded (SCIE), з
суспільних — Social Sciences Citation Index (SSCI) та з гуманітарних — Art and
Humanities Ci tation Indeх (AHCI). З 2015 р. WoS CC розширена мультидисциплінарним індексом Emerging Source Citation Index (ESCI). Також в WoS CC
представлено індекси цитувань кращих конференцій Conference Proceedings
Citation Index (CPCI) та монографій Book Citation Index BkCI і двох хімічних
індексів: Current Chemical Reactions (CCR-EXPANDED) та Index Chemicus (IC).
Відбір до трьох основних журнальних індексів SCIE, SSCI, AHCI здійснюється за чотирма параметрами: зміст; видавничі стандарти; міжнародний
склад; аналіз цитування. У процесі оцінювання видання з метою внесення
до ESCI цитування не беруть до уваги. Імпакт-фактор розраховують лише
для видань SCIE та SSCI. На сьогодні 15 українських видань індексується в
SCIE та 39 відібрано до ESCI. У статті описано процедуру подання заявки
та критерії оцінки до індексів цитувань періодичних видань Web of Science Core Collection. Web of Science Core Collection (WoS CC) is a leading global scholarly literature bibliographic
database and citation index. The main part of WoS CC consists of three main journal collections:
Science of Science Citation Index (SCIE), Social Sciences Citation Index (SSCI), and Art and
Humanities Citation Index (AHCI). Since 2015, the WoS CC has been expanded with the multidisciplinary
Emerging Source Citation Index (ESCI). Additional Conference Proceedings Citation
Index, the Book Citation Index and two chemical collections: Chemical Chemistry Reports
(CCR-EXPANDED) and Index Chemicus (IC), are the part of WoS CC. The Journal Selection
Process for the SCIE, SSCI AHCI is based on four main pillar criteria: Publishing Standards,
Editorial Content, International Focus, and Citation Analysis. Journal citation analysis is not
taken into account during the selection for the ESCI. Impact factors are calculated only for
the SCI and SSCI publications. Today, 15 Ukrainian editions are indexed in SCIE and 39 are
selected for ESCI. The submission procedure and selection criteria for Web of Science Core
Collection are described.