Вплив демографічних і соціальних показників на валовий регіональний продукт в областях України - Тутова, О.В.; Савченко, Є.А. (Індуктивне моделювання складних систем, 2015)
У статті аналізується вплив демографічних і соціальних показників на динаміку валового регіонального продукту у регіонах з найвищим рівенем людського розвитку в Україні. Для відновлення пропущених даних побудовано моделі на основі комбінаторного алгоритму МГУА. Побудовано моделі на основі МГУА та регресійного аналізу для пошуку залежності валового регіонального продукту від демографічних і соціальних показників. Точність моделювання порівнюється на екзаменаційній вибірці. В статье анализируется влияние демографических и социальных показателей на динамику валового регионального продукта в регионах с наивысшим уровнем развития в Украине. Для восстановления пропущенных данных построены модели на основе комбинаторного алгоритма МГУА. Выделены и проанализированы показатели, которые влияют на уровень развития каждой из групп. Для поиска зависимости валового регионального продукта от демографических и социальных показателей, построены модели на основе МГУА.Точнисть моделирования сравнивается на экзамениционной выборке. Impact of demographic and social indices on the gross regional product of the regions with the highest level of the human development in Ukraine is analysed in the article. Also problems of the missed data restoration are solved in this article. Besides, there is a forecast for the gross regional product in certain regions of Ukraine in 2014 in order to verify conclusions made in this article.