Анализ и прогноз преступности в регионах на основе поисковых запросов в Интернет - Болдырева, А.В.; Александров, М.А.; Кошулько, А.А.; Соболевский, О.А. (Індуктивне моделювання складних систем, 2016)
В статье рассматривается применение поисковых запросов в Интернет для анализа деятельности региональной полиции и прогноза преступлений в регионах. Решение первой задачи базируется на сравнении относительного количества преступлений и соответствующих запросов в различных регионах. При решении второй задачи используется наличие корреляция между динамикой учитываемых преступлений и связанных с ними запросов для построения моделей с прменением МГУА. У статті розглядається застосування пошукових запитів в Інтернет для аналізу діяльності регіональної поліції та прогнозування злочинів у регіонах. Розв’язок першої задачі базується на порівнянні відносної кількості злочинів і відповідних запитів у різних регіонах. При розв’язанні другої задачі використовується наявність кореляції між динамікою враховуваних злочинів і пов’язаних з ними запитів для побудови моделей з використанням МГУА. Ключові слова: пошукові запити, регіональна поліція, прогноз злочинів, МГУА. The paper considers the application of web search queries for analysis of the regional police activity and forecast of crimes in regions. Solution of the first task is based on comparison of the relative number of crimes and corresponding queries in the different regions. When solving the second task, the presence of correlation between the dynamics of crimes and the queries related to these crimes is used to build models using GMDH. Keywords: search queries, regional police, forecast of crimes, GMDH. Эта работа есть расширенная версия статьи Boldyreva A., Alexandrov M., Koshulko O., Sobolevskiy O.: Queries to Internet as a tool for analysis of the regional police work and forecast of the crimes in regions, In: Proc. of 14th Mexican Int. Conf. on Artif. Intell. (MICAI-2016), Springer, LNAI, vol. 10061-10062, 2016, 12 pp.