Основные принципы взаимодействия систем сложной природы - Долгополов, И.Н. (Індуктивне моделювання складних систем, 2016)
Работа посвящена анализу актуальных вопросов коммуникативного взаимодействия субъектов систем сложной природы. Рассмотрены принципы взаимодействия на уровне физиологической регуляции на основе представлений мультиагентной парадигмы, включая автопоэзис и бутстрап, а также подходы к формализации языка взаимодействия и интерпретации смысла сообщений на основе семиотического подхода. Робота присвячена аналізу актуальних питань комунікативної взаємодії суб'єктів систем складної природи. Розглянуто основні принципи взаємодії на рівні фізіологічної регуляції на основі представлень мультиагентної парадигми, включаючи автопоэзіс та бутстрап, а також підходи до формалізації мови взаємодії та интерпретаціі сенсу повідомлень на основі семіотичного підхіду. The article is devoted to analysis of pressing questions of communicative cooperation of subjects of complex nature systems. There are considered basic principles of cooperation at the level of the physiological adjusting on the basis of presentations of multiagent paradigm, including autopoezis and bootstrap, and also approaches to cooperation language formalization of and messages sense interpretation based on the semiotic approach.