Плюм-тектонический аспект рифтогенеза и эволюции мегавпадины Черного моря - Коболев, В.П. (Геология и полезные ископаемые Мирового океана, 2016)
В статье проанализированы полученные в последние годы геофизические материалы изучения глубинного строения Черноморской мегавпадины и рассмотрен ряд проблемных и дискуссионных вопросов ее формирования. Обосновано существенное различие в механизмах образования ее главных структурных единиц — западной и восточной впадин. А именно, первопричина рифтогенеза западной впадины — подъем астеносферного диапира, приводящий к трехлучевому растяжению отдельных участков земной коры Скифской плиты. Механизм образования восточной впадины предусматривает раздвиг, т. е. разрыв сплошности коры и литосферы Эвксинской субконтинентальной плиты. Привлечение плюм-тектонического механизма позволило с новых позиций оценить роль геодинамических факторов в эволюции Черноморской мегавпадины. У статті проаналізовано отримані за останні роки геофізичні матеріали з вивчення глибинної будови Чорноморської мегазападини і розглянуто ряд проблемних і дискусійних питань її формування. Обґрунтовано істотну відмінність у механізмах утворення її головних структурних одиниць — західної і східної западин. А саме, першопричиною рифтогенезу західної западини є підйом астеносферного діапиру, що призводить до трипроменевого розтягування окремих ділянок земної кори Скіфської плити. Механізм утворення східної западини передбачає розсув, тобто розрив суцільності кори й літосфери Евксінської субконтинентальної плити. У результаті розрахунків темпів осадонагромадження встановлено, що початок рифтогенезу і формування безпосередньо західної западини припадає на пізню крейду, а занурення в зоні східної западини почалося в еоцені. Залучення плюм-тектонічного механізму дозволило з нових позицій оцінити роль геодинамічних факторів, пов’язаних із рифтингом та еволюцією Чорноморської мегазападини. The article analyzes the geophysical data in study the deep structure of the Black Sea megadepression obtained in recent years and a number of issues of concern and discussion of its formation are considered. It is proved significant difference in the formation mechanism of its main structural units — the western and eastern trough. Namely, the primary cause of the western rift depression is the rise of the asthenosphere diapir, leading to a three-prong stretching of individual sections of the earth's crust Scythian plate. The formation mechanism of the eastern depression involves extension, i.e. break the continuity of the crust and lithosphere of the Euxinus subcontinental plate. According to established rate of sedimentation, the beginning of the rifting and formation directly western trough time to Late Cretaceous and the dipping in area of the eastern trough had begun in Eocene. Attraction plume tectonic mechanism allowed a new position to assess the role of geodynamic factors associated with rifting and evolution of the Black Sea megadepression.