Перспективные глубокозалегающие нефтегазоносные структуры Южно-Каспийской впадины - Каграманов, К.Н.; Велиев, Р.В. (Геология и полезные ископаемые Мирового океана, 2016)
Основные ресурсы нефти и газа данного региона связаны с продуктивно-красноцветной толщей нижнего плиоцена. Палеоген-миоценовые и мезозойские отложения в акватории Южного Каспия погружены на значительную глубину, перспективы их нефтегазоносности связывают с наиболее приподнятыми тектоническими зонами. Для оценки перспектив нефтегазоносности Mz отложений необходимы детальные сейсмические исследования в комплексе с высокоточными гравиметрическими работами и сверхглубоким параметрическим бурением. Основні ресурси нафти й газу регіону пов’язані із продуктивно-червоноколірною товщею нижнього пліоцену. Палеоген-міоценові та мезозойські відклади Південного Каспію занурені на велику глибину, перспективи їх нафтогазоносності пов’язані з найбільш піднятими тектонічними зонами. Для оцінки перспектив нафтогазоносності Mz відкладів необхідні детальні сейсмічні дослідження в комплексі з високоточними гравіметричними роботами і надглибоким параметричним бурінням. Fundamental oil and gas resources in South Caspian are related with red-productive thickness by Lower Pliocene. The Paleogene-Miocene and Mesozoic deposits in the waters of the South Caspian are submerged to great depths, and their oil-gas prospects are associated with the most uplifted tectonic zones. For the Mezozoic sediments oil-gas potential to be estimated, detail seismic investigation in association with and superdeep parametric drilling are necessary.