Відновлення та адаптація проекту моніторингу седиментаційних процесів на шельфі Чорного моря на полігоні "Запоріжжя" - Митропольський, О.Ю.; Насєдкін, Є.І.; Федосеєнков, С.Г.; Іванова, Г.М.; Довбиш, С.М. (Геология и полезные ископаемые Мирового океана, 2016)
Розглянуто створення системи натурних спостережень впливу гідрометеорологічних умов на якісний та кількісний склад седиментаційних потоків в атмосферному та водному середовищі на ділянці річища Дніпра. Перервані у 2014 році багаторічні дослідження умов осадконагромадження на шельфі Чорного моря, що виконувалися в межах полігону Чорноморським відділенням Морського гідрофізичного інституту НАН України в районі Південного берега Криму, мали неабияке наукове та прикладне значення. Збереження основних складових системи дозволить відновити актуальні напрями досліджень: механізми надходження та елементний склад осадових потоків із території суходолу в річище, депонування їх в донних відкладах, а також визначення концентрацій та закономірностей перенесення забруднювальних речовин. Рассмотрено создание системы натурных наблюдений влияния гидрометеорологических условий на качественный и количественный состав седиментационных потоков в атмосферной и водной среде на участке русла Днепра. Прерванные в 2014 году многолетние исследования условий осадконакопления на шельфе Черного моря, которые выполнялись в пределах полигона Черноморским отделением Морского гидрофизического института НАН Украины в районе Южного берега Крыма, имели важное научное и прикладное значение. Сохранение основных составляющих системы даст возможность восстановить актуальные направления исследований: механизмы поступления и элементный состав осадочных потоков с территории суши в русло, депонирование их в донных отложениях, а также определение концентраций и закономерностей перенесения загрязняющих веществ. This article is devoted to the problem of creating the system field observations for effect of influence and weather conditions upon the qualitative and quantitative composition of sedimentary fluxes in atmospheric and water environment within the Dnieper water area. Interrupted in 2014 observations on the Black Sea shelf, realized by landfill of the Experimental Branch of Marine Hydrophysical Institute were of scientific and applied concern. Saving composition of the main components in the system will permit to restore the topical directions of investigations: mechanisms of inflow and element composition of sedimentary flows from the land area to the waters, their deposition in bottom sediments and determining of concentration and regularities of contaminants transport.