Стратиграфія четвертинних відкладів Азово-Чорноморського регіону - Гожик, П.Ф.; Іванік, О.М.; Маслун, Н.В.; Клюшина, Г.В. (Геология и полезные ископаемые Мирового океана, 2016)
Виконано аналіз стратиграфічної будови четвертинного формаційного комплексу Азово-Чорноморського басейну за подійно-стратиграфічними критеріями. Охарактеризовано геоморфологічні, структурно-тектонічні, геодинамічні, евстатичні, кліматичні, біотичні, літологічні, седиментологічні та сейсмостратиграфічні регулятивні чинники впливу на структуру різнорангових стратиграфічних підрозділів. Запропоновано стратиграфічну схему четвертинних відкладів Азово-Чорноморського регіону, зокрема детальну стратифікацію плейстоценголоценових відкладів. Виконано пряму кореляцію за біо-літо-клімато- і магнітостратиграфічними даними зі Середземноморською та Міжнародною стратиграфічними шкалами. Выполнен анализ стратиграфического строения четвертичного формационного комплекса Азово-Черноморского бассейна за событийно-стратиграфическими критериями. Охарактеризовано геоморфологические, структурно-тектонические, геодинамические, эвстатические, климатические, биотические, литологические, седиментологические и сейсмостратиграфические регулятивные факторы влияния на структуру разноранговых стратиграфических подразделов. Предложена стратиграфическая схема четвертичных отложений Азово-Черноморского региона, в частности детальная стратификация плейстоцен-голоценових отложений. Выполнена прямая корреляция по био-лито-климато- и магнито-стратиграфическим данным со Средиземноморской и Международной стратиграфическими шкалами. The stratigraphic analysis of Quaternaryformation complexes in the Azov-Black Sea region based on event stratigraphy criterions was carried out. Zoning and geomorphological, structure and tectonic, geodynamic, eustatic, climatic, biotic, lithological, sedimentological and seismic and stratigraphy regulativeinfluencing factors on structure of different ranks stratigraphic units have been given and characterized. Stratigraphical scheme of Quaternary sediments, specifically detail stratification of PleistoceneHolocene, for Azov-Black Sea region are worked out. Direct correlation with Mediterranian and International Stratigraphycal Scails are produced.