Геотектоническая основа геолого-геофизических моделей формирования Черноморского нефтегазоносного бассейна - Коржнев, М.Н. (Геология и полезные ископаемые Мирового океана, 2017)
Цель. Обоснование тектонической модели формирования Черноморского нефтегазоносного бассейна. Результаты. На основании анализа современных геотектонических концепций и возможности их использования для создания структурно тектонической основы моделей формирования нефтегазоносных бассейнов в целом и Черноморского бассейна в частности установлено, что определяющее значение для формирования Черноморского бассейна имело раскрытие Атлантического океана, растекание масс астеносферы как на север, юг, так и на восток, где образовывался океан Тетис, и существование пересечения двух зон глубинных разломов, которые способствовали движению этих масс. Мета. Обгрунтування тектонічної моделі формування Чорноморського нафтогазоносного басейну. Результати. На підставі аналізу сучасних геотектонических концепцій і можливості їх використання для створення структурно тектонічної основи моделей формування нафтогазоносних басейнів в цілому і Чорноморського басейну зокрема встановлено, що визначальне значення для формування Чорноморського басейну мало розкриття Атлантичного океану, розтікання мас астеносфери як на північ, південь, так і на схід, де утворювався океан Тетіс, та існування перетину двох зон глибинних розломів, які сприяли руху цих мас. Purpose. Justification tectonic model for the formation of the Black Sea oil and gas basin. Findings. Based on the analysis of modern geotectonic concepts and the possibility of using them to create a structural tectonic basis for models for the formation of oil and gas basins in general and the Black Sea basin in particular, it was established that the decisive importance for the formation of the Black Sea basin was the opening of the Atlantic Ocean, spreading of the asthenosphere masses both north, south, and to the east, where the Tethys ocean was formed, and the existence of the intersection of two zones of deep faults that contributed to the movement of these masses.