Уродженці Батуринської і Борзенської сотень – студенти Києво-Могилянської академії - Мицик, Ю. (Сiверянський лiтопис, 2017)
У статті розглядається малодосліджений аспект української історії, а саме уродженці Батуринської й Борзенської сотень в житті цього знаменитого навчального
закладу. Спочатку аналізуються дані з опублікованих джерел, а потім з архівних, із
зібрань Інституту рукописів Національної бібліотеки ім. В. І. Вернадського. Виявлені
дуже важливі факти, які стосуються студентів, що походять з Батурина й Борзни,
а також містечок і сіл їхніх сотень. Мова йде передусім про видатних діячів України
(гетьманів, священнослужителів, науковців). Важливі й дані про рядових студентів, тим більше, що вони вперше встановлюються. Насамперед це ім’я й прізвище
студента, батька, місце його служби (вказується конкретний храм), час навчання,
перерви в ході останнього, інколи про долі студентів після здобуття освіти. Отже,
Батурин, Борзна та їхні околиці спричинилися до збагачення української культури ХVІІ-ХІХ ст. В статье рассматривается малоисследованный аспект украинской истории, а
именно уроженцы двух сотен в жизни этого знаменитого учебного заведения. Сначала анализируются данные из опубликованных источников, а потом из архивных,
из собраний Института рукописей Наци ональной библиотеки им. В. И. Вернадского.
Выявлены очень важные факты из биографий студентов, которые происходят из Батурина и Борзны, а также местечек и сел их сотен. Речь идет прежде всего о видных
деятелях Украины (гетманах, священнослужителях, научных деятелях). Важные
данные и о рядовых студентах тем более, что они впервые устанавливаются. Прежде всего это имя и фамилия студента, его отца, место его службы (указывается
конкретный храм), время обучения, перерывы в его ходе, иногда о судьбах студентов
после получения образования. Таким образом уроженцы Батуринской и Борзненской
сотен внесли важный вклад в обогащение украинской культуры ХVІІ-ХІХ ст. In the article it is written about students that studied in an academy in Kyiv.