Параметры плоскостей разрывов для Крымско-Черноморского региона по осредненным механизмам близких землетрясений - Шумлянская, Л.А; Бурмин, В.Ю. (Геофизический журнал, 2016)
Побудовано поле сучасних напружень Кримсько-Чорноморського регіону. Для побудови застосовано метод осереднених механізмів, в якому використано дані щодо землетрусів різної інтенсивності, в тому числі слабких, які переважають у регіоні. Виділено 15 блоків з різними за напрямками парами сил стиску—розтягення. Показано, що нодальні площини, які формуються під дією цих сил характеризують площини розриву тектонічно активних розломів. Виявлено типи рухів, які відбуваються в розломах Кримсько-Чорноморського регіону. Встановлено, що розломи і типи рухів по них тісно пов'язані з рельефом поверхні Мохо, а джерелом рухів у розломах є підкорова мантія. Для визначення осередненого механізму використано недводипольну модель джерела напружень. Це дало змогу показати, що Ялтинсько-Алуштинська сейсмофокальна зона утворюється за рахунок обертання проти годинникової стрілки оточуючих блоків. Вісь обертання зони припадає на перетинання Салгірсько-Октябрьского та Орехово-Павлоградського розломів. A modern field of stress of the Crimean Black Sea region was constructed. A method of averaged mechanisms was used to construct the field of stress, which uses the earthquakes of varying intensity, including weak ones that prevail in the region. The research allowed allocating 15 blocks in the areas with different pairs of forces compression-stretching. It has been shown that nodal plane, formed under the influence of these forces describes the planes of rupture of tectonically active faults. Types of movements within the faults, which occur in the Crimean Black Sea region, were found. It has been shown that the faults and types of movements along them are related to the relief of Moho surface, and subcrustal mantle is a source of movement into the faults. Non-double-dipole model of the source of stresses was used to solve averaged mechanism. It makes possible to show that the Yalta-Alushta seismo-focal zone was formed by rotating the surrounding blocks counterclockwise. The axis of rotation corresponds to cross-section of the Salgir-Oktyabr’ and Orehovo-Pavlograd faults.