Палеоклиматические факторы реконструкции термической истории нефтематеринских Баженовской и Тогурской свит юго-востока Западной Сибири - Исаев, В.И.; Искоркина, А.А.; Лобова, Г.А.; Фомин, А.Н. (Геофизический журнал, 2016)
Регіони Західносибірської нафтогазоносної провінції мають унікальні палеокліматичні особливості: 1) мезозойсько-кайнозойський віковий хід температур, індивідуальний для регіональних палеокліматичних зон; 2) різномасштабні процеси формування і деградації неоплейстоценових товщ вічномерзлих порід; 3) зонально і періодично сформовані пізньочетвертинні льодовикові покриви. Мета досліджень — оцінити вплив чинників палеоклімату (віковийхід температур на земній поверхні і неоплейстоценових товщ мерзлоти) на розрахунковий геотермічний режим нафтоматеринських світ, який визначає підрахунок щільності ресурсів вуглеводнів (ВВ) об’ємно-генетичним методом. Об’єкт досліджень — баженовські і тогурські відклади мезозойсько-кайнозойського розрізу, розкритого глибокими свердловинами на південному сході Західного Сибіру (Північнофестивальне і Лугінецьке родовища вуглеводнів Томської обл.). The regions of the West Siberian oil and gas province have unique paleoclimatic features: 1) Mesozoic-Cenozoic secular course of temperature, individual for regional paleoclimatic zones; 2) different scale processes of formation and degradation of Neopleistocene permafrost sections; 3) zonal and periodically forming late Quaternary ice sheets. The purpose of research is to assess the influence of factors paleoclimate (secular temperature course on the earth's surface and Neopleistocene permafrost strata) on the calculated geothermal regime of parent oil-source suites that determines the calculation of the density of hydrocarbon resources by three-dimensional-genetic method. The object of research are the Bazhenov and Togur deposits of Mesozoic and Cenozoic section, stripped by deep wells in the south-east of Western Siberia (North Festival and Luginetskoye hydrocarbon deposits of Tomsk region).