Обзор данных о полях напряжений мезозоид Северо-Востока Азии, полученных кинематическим методом - Гончар, В.В. (Геофизический журнал, 2016)
Виконано реконструкцію, узагальнено і проаналізовано дані, що характеризують поля напружень різних областей мезозоїд Північного Сходу Азії (Верхояно-Колимської складчастої області). На основі площового кінематичного знімання досліджено поля напружень Північного Хараулаха і хребта Арга-Тас; для внутрішніх областей (Середнє Верхоянья і пояс Черського) залучено опубліковані прямі і непрямі дані щодо кінематики розломів. Виділено поля напружень, відповідальні за формування основної складчастої структури, а також до- і післяскладчасті поля. За орієнтуванням осей головних напружень описано багатоетапні, просторово неоднорідні умови деформування мезозоїд в обставинах стиснення, пластичного і крихкого розтягування, меншою мірою зсуву. Встановлено доскладчасте розтягнення у верхоянській серії Північного Хараулаха; а також поширені умови післяскладчстого крихкого розтягування в різних доменах поясу Черського. Реконструйовані деформаційні обстановки Північного Хараулаха і хребта Арга-Тас збігаються з визначеним за сейсмологічними даними сучасним полем напружень Reconstruction has been made, the data have been summarized and analyzed, which characterize the strain fields of different areas of Mesozoides of Northeast of Asia (Verkhoyano-Kolymian folded area). Strain fields of the North Kharaulakh and Arga-Tas ridge have been investigated based on area kinematic mapping; for internal areas (Middle Verkhoyania and Cherskogo zone) direct and indirect published data on fault kinamatics have been attracted. Discrimination of strain fields responsible for production of basic folded structure as well as pre- and post-folding fields has been carried out. Orientations obtained for axes of the main stresses describe multistage spatially heterogeneous conditions of Mesozoides deformation under conditions of pressure, plastic and fragile tension and, to less extent, displacement. Pre-folding stretching has been found in the Verkhoyan series of the North Kharaulakh; conditions of post-folding fragile tension are widely distributed in different domains of the Cherskogo zone. Deformational conditions being reconstructed for North Kharaulakh and Arga-Tas ridge coincide with contemporary field of strains detected by seismological data.