Скоростная делимость мантии под Украинским щитом - Цветкова, Т.А.; Бугаенко, И.В.; Заец, Л.Н. (Геофизический журнал, 2016)
У межах побудованої за методом тейлорового наближення тривимірної Р-швидкісної моделі мантії під Євразією показано, що мантія під Українським щитом за швидкісними характеристиками може бути поділена на три домени: Західний, Центральний та Східний. До Західного домену належать Волинський та Подільський мегаблоки щита, до Центрального домену — Росинський, Бузький, Інгульський мегаблоки та західна частина Середньопридніпровського мегаблока, яка обмежена Дерезоватською системою розрізів, до Східного — східна частина Середньопридніпровського та Приазовський мегаблоки. Такий поділ зберігається для інтервалу глибин 50—500 км верхньої мантії, її перехідної зони і відновлюється на глибинах 700—800 км зони поділу 1. Такий поділ зумовлений зв´язком на глибинах 100—250 км мантії під Українським щитом зі швидкісними структурами Сарматського сегменту Східно-європейської платформи; на глибинах 350—600 км — зв´язком зі швидкісними структурами мантії під Чорним морем; на глибинах 700—800 км відновлюється зв´язок швидкісних структур Сарматського сегменту Східноєвропейської платформи та західної частини Чорного моря. Within the limits of three-dimensional Tailor approximation P-velocity model of the mantle under the Ukrainian shield it has been shown that the mantle under it, according to its velocity characteristics, can be subdivided into 3 domains: the Western, the Central and the Eastern ones. The Volynian and Podolian mega-blocks belong to the Western domain, the Central domain includes the Ross, the Bug, the Ingul mega-blocks and the western part of the Middle-Dnieper mega-block limited by the Derezovata fault system and the Eastern domain includes the eastern part of Middle-Dnieper mega-block and the Peri-Azovian mega-block. This division remains for the interval 50—500 km of the upper mantle, its transitional zone, and restores at the depths 700—800 km of the splitting zone 1. The mentioned division is substantiated by the connection at the depth of 100—250 km of the mantle under the USh with velocity structures of the Sarmatian segment of East European Platform; at the depths of 350—600 km by the connection with velocity structures of the mantle under the Black Sea; at the depths of 700—800 km the connection of velocity structures of the Sarmatian segment of East European Platform and the western part of the Black Sea restores.