П'ять ювілеїв Михайла Грушевського - Тельвак, В.В. (Український історичний журнал, 2016)
Реконструйовано ювілейну грушевськіану першої третини ХХ ст. З’ясовано,
що сучасники видатного історика п’ятиразово вшановували його. Відтворено
процес підготовки та перебіг ювілейних заходів. Виявлено ставлення до ювілеїв М.Грушевського з боку представників різноманітних ідейних і партійних середовищ.
Узагальнено викликану ювілейними подіями історіографічну рецепцію. The article is dedicated to the reconstruction of jubilee Hrushevs’kyi studies of the first
third of 20 ct. It has been revealed that Hrushevs’kyi’s contemporaries celebrated the
anniversariear of renowed scholar five times. In addition, the process of preparation
and conduction of jubilee events has been restored. Besides, the attitude of versatile
ideological
and party groups to these anniversaries has been cleared out. The article
concluded about historiographical reception caused by these events.