М.Грушевський ‒ колекціонер - Шелудякова, H.A. (Український історичний журнал, 2016)
Висвітлюються діяльність М.Грушевського як колекціонера, основні аспекти
його колекційних практик та інтересів. Простежено процес розгортання колекціонерського захоплення історика від дитинства до зрілості, окреслено процес формування та побутування універсальної колекції вченого, що охоплювала різні тематичні напрями: археологічні й історичні пам’ятки, живописні
твори, предмети народного вжитку та декоративно-прикладного мистецтва. The article considers M.Hrushevs’kyi’s activity as collector and reveals the main aspects of
his collecting practice and interests. The development of historian’s collecting concerns from
childhood to adulthood is presented. The formation and existence of scholar’s universal collection
is regarded, including its main thematic directions: archaeological and historical
antiquities, works of art, arts and crafts objects as well as objects of people’s use.