Українські емігранти в польських школах підхорунжих (1926‒1939 pp.) - Руккас, А.О. (Український історичний журнал, 2016)
Перебуваючи в еміґрації, лідери Української Народної Республіки в міжвоєнний
період за підтримки поляків провадили активну діяльність, спрямовану на визволення України. Важливе місце у цьому контексті відводилося підготовці
офіцерських кадрів для майбутньої армії УНР, для чого до польських середніх
військових навчальних закладів (шкіл підхорунжих) направлялись українські
юнаки, котрі належали до уенерівського табору еміґрації. На основі раніше невідомих документів польської розвідки та військового міністерства еміґраційного
уряду УНР, що нині зберігаються у Центральному військовому архіві Республіки
Польща, у статті висвітлено особливості пошуку та відбору кандидатів, механізм їх зарахування на навчання, з’ясовано кількість та імена українських курсантів. While in exile, during the interwar period the leaders of the Ukrainian People’s Republic
(UPR), with the support of the Polish authorities, launched an intensive activity aimed
at the armed liberation of Ukraine. Within such context the training of officers for the
future Army of UPR had a key importance. With this purpose the Ukrainian young men
from the UPR exile political circles were sent to the Polish Officers Schools. Based on
previously unknown documents of Polish intelligence service and War Ministry of UPR
exile government, which are now stored in the Central Military Archive of the Republic
of Poland, the article reveals the features of search and selection of candidates, mechanism of their admission to the Polish officers Schools. Also the exact number and the names of Ukrainian cadets are given.