Локальные магнитные аномалии Средне- куринской впадины Азербайджана и их геологическое истолкование - Гадиров, В.Г.; Гадиров, К.В.; Бекиров, М.А. (Геофизический журнал, 2016)
Проаналізовано характер геомагнітного поля та його локальних складових у Середньокуринській западині Азербайджану для уточнення розподілу магнітоактивних магматичних порід у плані й геологічному розрізі. В регіоні інтенсивність аномального магнітного поля змінюється у широкому діапазоні — від - 400 до + 700 нТл. З'ясовано, що позитивні локальні магнітні аномалії регіону виявлено утих місцях, де бурінням глибоких сверд\овин розкрито вулканогенні породи типу андезиту, базальту, дациту з високою магнітною сприйнятливістю. Локальні прояви магнітних аномалій свідчать про локальний розподіл магматичних порід у плані. Зі збільшенням радіуса осереднення підвищується інтенсивність позитивних магнітних аномалій, що спричинено збільшенням обсягу (маси) магматичних порід з глибиною. Показано, що результати магніторозвідки можуть бути використані для прогнозування розподілу магматичних утворень у Середньокуринській западині. The nature of magnetic field, and its local components in the Middle Kur depression of Azerbaijan have been analyzed to clarify the distribution of magnetically active magmatic rocks in the plan and in the geological section. It has been shown that magnetic field intensity in the region varies in a wide range from – 400 nT to + 700 nT. It has been found that the positive local magnetic anomalies are detected in the region where the drilling of deep wells revealed volcanic rocks such as andesite, basalt, dacite having high magnetic susceptibility. The local magnetic anomalies show the local distribution of magmatic rocks in the plan for the region. With increase in the radius of averaging the intensity of positive magnetic anomalies increases that is interpreted as an increase of mass of magmatic rocks when the depth increases. It is shown that the results of magnetic survey can be used to predict the distribution of magmatic formations in the Middle Kur depression.