Аномальные геофизические и сейсмотектонические процессы, наблюдавшиеся в период подготовки и развития землетрясения с магнитудой 8,8 в Мауле 2010 г. (Чили) - Собисевич, Л.Е.; Старостенко, В.И.; Рогожин, Е.А.; Лутиков, А.И.; Собисевич, А.Л.; Канониди, К.Х.; Кендзера, А.В.; Орлюк, М.И. (Геофизический журнал, 2016)
Проаналізовано вогнищеву зону, головний удар, поштовхи найсильніших афтершоків і хід вивільнення сейсмічної енергії протягом афтершокових процесу землетрусу Мауле 27.02.2010 р. (MW=8,8) у Чилі. Розглянуто макросейсмічні прояви, тектонічну позицію вогнища і реконструкцію положення діючої у ньому площини. Вперше дано геофізичне трактування аномальних гравімагнітних збурень і сейсмічних провісників, наведених у варіаціях магнітного поля і геоакустичних полях Землі в період підготовки головного удару і трьох найсильніших повторних поштовхів 11—16 березня 2010 р. Показано, що використання сучасних даних космічних спостережень дають змогу аналізувати гравітаційні збурення (поки тільки косейсмічні), що відбиваються на поверхні Землі, та по-новому розглядати провісники сейсмічних ударів землетрусу Мауле й інших сейсмічних подій. Сформульовано довго-, середньо- і короткострокові підходи до прогнозування сильних сейсмічних подій як на суші, так і в морі. Focal zone, basic shock, jerking of strongest aftershocks and progress of seismic energy release during the aftershock process of the earthquake Maule 27.02.2010 (MW=8,8) in Chile have been analyzed. Macroseismic manifestations, tectonic position of the focus and reconstruction of acting plane position in the focus have been considered. Geophysical treatment of anomalous gravimagnetic disturbances and seismic precursors induced in variations of magnetic field and geoacoustic fields of the Earth during preparation of the basic shock and of three strongest iterative shocks on March 11 —16 2010 has been done for the first time. It has been shown that application of present-day cosmic observations, which allow to analyze gravity disturbances (so far only coseismic), reflected on the Earth’s surface makes possible to consider the precursors of seismic shocks of the earthquake Maule and other seismic events in a new way. Long-, middle- and short-term approaches to prognostication of strong seismic events both on land and sea have been stated.