Моделирование земной коры Украины по результатам магнитотеллурических исследований с использованием новых методик инверсий - Ковачикова, С.; Логвинов, И.М.; Пек, Й.; Тарасов, В.Н. (Геофизический журнал, 2016)
Застосування методів 1D анізотропної інверсії (з використанням методів стохастичного дирекційного і декомпозиційного аналізу) і 3D інверсії (методом тонкого шару) до магнітотелуричних даних на території України дозволило на кількісному рівні довести існування провідних об’єктів, розташованих на різних глибинах і витягнутих у пересічних напрямах. Важливість застосування зазначених методів продемонстрована на прикладах, що погоджують отримані результати в Карпатах, Дніпровсько-Донецькій западині, на схилі Воронезького масиву, Українському щиті з розміщенням областей і районів специфічних корисних копалин, сейсмічністю і гео- і гідротермальними ресурсами. Application of 1D anisotropic inversion (using methods of stochastic and directional decomposition analysis) and 3D inversion (by thin layer) to magnetotelluric data in the territory of Ukraine allowed to prove quantitatively the existence of conductive objects located at different depths and extending in intersecting directions. The importance of the use of these methods has been demonstrated by examples, linking results in the Carpathians, the Dnieper-Donets Basin, the slope of the Voronezh massif, Ukrainian shield with accommodation areas and areas of specific minerals, seismic and geo- and hydrothermal resources.