«Інноваційний ліфт» як інструмент стимулювання нових видів діяльності в малому бізнесі Донбасу - Ляшенко, В.І.; Підоричева, І.Ю.; Петрова, І.П. (Економічний вісник Донбасу, 2017)
У статті проаналізовано стан і динаміку розвитку промисловості Донбасу, зроблено висновок, що збереження наявних тенденцій може призвести до необоротних процесів консервації неефективної структури виробництва в регіоні. Досліджено обсяги зовнішньої торгівлі Донбасу товарами, її динаміку та структуру. Визначено, що у структурі екс- порту регіону все ще домінують сировинні товари та продукти низького ступеня переробки. Обґрунтовано, що у середовищі зі слабким потенціалом комерціалізації результатів досліджень і розробок, яким характеризується регіон, державі необхідно особливо ретельно продумати послідовність реалізації заходів щодо підтримки інновацій по всьому інноваційному ланцюжку з використанням різних інструментів на кожній стадії. Запропоновано впровадити в практику регіонального розвитку систему «інноваційного ліфта» з його складовими – бізнесстудіями, бізнес-інкубаторами, науковими парками, індустріальними парками та європейськими технопарками – як інструмента розвитку малих інноваційних бізнесів, нових видів діяльності та секторів економіки в Донбасі. Це дозволить підвищити якість освіти, розвинути підприємницьку та інноваційну культуру в регіоні, створити систему безперервної генерації та комерціалізації наукових ідей від школи до промисловості для проходження найбільш ризикованих стадій інноваційного ланцюжка з метою збільшення потоку якісних інноваційних проектів, готових до інвестування шляхом забезпечення доступу до необхідних ресурсів і компетенцій. В статье проанализированы состояние и динамика развития промышленности Донбасса, сделан вывод, что сохранение существующих тенденций может привести к необратимым процессам консервации неэффективной структуры производства в регионе. Исследован объем внешней торговли Донбасса товарами, ее динамика и структура. Определено, что в структуре экспорта Донбасса все еще доминируют сырьевые товары и продукты низкой степени переработки. Обосновано, что в среде со слабым потенциалом коммерциализации результатов исследований и разработок, которым характеризуется регион, государству необходимо особенно тщательно продумать последовательность реализации мер по поддержке инноваций по всей инновационной цепочке с использованием различных инструментов на каждой стадии. Предложено внедрить в практику регионального развития систему «инновационного лифта» с его составляющими – бизнесстудиями, бизнес-инкубаторами, научными парками, индустриальными парками и европейскими технопарками – как инструмента развития малых инновационных бизнесов, новых видов деятельности и секторов экономики в Донбассе. Это позволит повысить качество образования, развить предпринимательскую и инновационную культуру в регионе, создать систему непрерывной генерации и коммерциализации научных идей от школы к промышленности для прохождения наиболее рискованных стадий инновационной цепочки с целью увеличения потока качественных инновационных проектов, готовых к инвестированию путем обеспечения доступа к необходимым ресурсам и компетенциям. In the article, the state and dynamics of the Donbas` industrial development were analyzed. It was concluded if current trends continue the inefficient region` production structure would be frozen. Foreign trade in goods of the Donbas, its dynamics and structure were investigated. It was determined that in the structure of exports are still dominated raw commodities and products with low-value addition. It was substantiated that in an environment with weak capacity for commercialization of the outputs of research and development that characterize the region, the state needs to be given careful thought the sequence of implement measures for promoting innovation, using different tools at each stage of innovation chain. It was suggested to implement the system of the «innovative lift» in the region with such components – business studios, business incubators, science parks, industrial parks and European technology parks – as an instrument for stimulating of the small innovative businesses, new activities and economic sectors in the Donbas. These will enable to increase the flow of highquality innovative projects, ready for investing by providing access to resources and the competencies, to improve the quality of education, to develop entrepreneurial and innovation culture in the region, and ultimately to create the holistic regional innovation system.