Динамика суши и уровня Черного моря в XX и XXI столетиях - Андрианова, О.Р.; Белевич, Р.Р.; Пейчев, В.; Скина, М.И. (Геофизический журнал, 2017)
Динаміку рівня та суші на узбережжі Чорноморського регіону досліджено за середньорічними даними щодо рівня моря на 10 станціях з 1 874 по 2015 р. Загальною закономірною особливістю часової мінливості міжрічних коливань рівня Чорного моря було домінування хвилеподібного зростання рівня з етапами різної інтенсивності. За допомогою методу водного нівелювання розраховано величину та інтенсивність міжрічних тектонічних зсувів прибережної суші Чорного моря за згаданий період. Показано, що нерівномірне опускання прибережної суші є дзеркальним відображенням такого самого зростання рівня моря. При цьому процеси, що відбуваються у межах прибережної суші та на дні моря, визначають власні коливання рівня моря. Trends in the sea level and land on the Black Sea coast were explored by using the average annual sea level data on the set of stations in the period from 1874 to 2015. The common regular feature of temporal variability of interannual fluctuations in the Black Sea was the dominance of wave-like rise with varying intensity stages. The value and intensity of interannual tectonic shifts of coastal land on the Black Sea were estimated during the same period with using the method of water leveling. It is shown that uneven subsidence of coastal land is a mirroring of the sea-level rise. Herein, the processes that are taking place in the coastal land and on the sea bottom are determining the fluctuations in sea level.