Аномалии магнитного поля и особенности геодинамического развития структур континентальных окраин Антарктического полуострова - Соловьев, В.Д.; Корчагин, И.Н. (Геофизический журнал, 2017)
Нові геофізичні моделі земної кори використано для вивчення можливої природи регіональної магнітної аномалії Тихоокеанського узбережжя (РМА) поблизу Антарктичного півострова (АП). Наведено дані, які дають змогу аналізувати просторовий розподіл РМА і її глибинних джерел на континентальній окраїні Антарктичного півострова. Західні і східні гілки РМА можуть відповідати різним блокам земної кори, пов’язаним переважно з крейдяними магматичними інтрузіями основних порід. Ці гілки РМА утворилися в ранній крейді в структурах, розділених зоною розломів. Просторова неоднорідність різних сегментів РМА також може бути пов'язана з різною глибиною, потужністю і магнітною сприйнятливістю окремих тіл, які формують джерела регіональних аномалій. Активні тектонічні процеси в мезозої—кайнозої привели до комплексної еволюції структур регіону та виникнення великих глибинних магнітних джерел РМА уздовж краю АІ І, які формувалися під час фаз магматичної активності. Формування окремих сегментів РМА може бути пов'язане з процесами тектонічних змін поблизу межі плит (Антарктичної та Скоша), а також у районах формування палеорифтів. Геофізичні результати для різних РМА-сегментів (від Землі Палмера до улоговини Пауелла) доповнюють уявлення про джерела і походження великої позитивної магнітної аномалії Тихоокеанського узбережжя, що спричинює необхідність пошуку нових можливих механізмів формування структур материкової окраїни Антарктичного півострова. New geophysical models of the Earth's crust were used to study the possible nature of the Pacific Margin Anomaly (PMA) near the Antarctic Peninsula (AP). The data have been presented, which permitted analyzing spatial distribution of PMA and its deep sources on the continental margin of AP. Western and Eastern PMA-branches may correspond to different crustal blocks associated with predominantly Cretaceous magmatic intrusions of basic rocks. These branches of PMA were formed in the Early Cretaceous in structures, separated by a fault zone. Spatial heterogeneity of different segments of РМА may also be connected with different depth, thickness and magnetic susceptibility of separate bodies, which form the sources of regional anomalies. Active tectonic processes in the Mesozoic—Cenozoic resulted in the complex evolution of the structures of the region and appearance of vast deep magnetic sources of PMA along the AP margin formed during the phases of magmatic activity. Formation of separate segments of PMA can be connected with processes of tectonic movements near the border of the plates (Antarctica and Scotia) as well as in the areas of paleorifts formation. New geophysical results for different PMA-segments (from the Palmer Land to Powell Basin) replenish current ideas on the sources and origin of this big positive magnetic anomaly of the Pacific coast and show the necessity of searching new mechanisms of forming the structures of continental margin of AP.