Сейсмическая визуализация плюмов и сверхглубинных флюидов в мантии под территорией Украины - Цветкова, Т.А.; Бугаенко, И.В.; Заец, Л.Н. (Геофизический журнал, 2017)
Згідно з тривимірною Р-швидкісною моделлю мантії під Євразією, отриманою методом тейлорового наближення, проведено сейсмічну візуалізацію прояву мантійних плюмів і надглибинних флюїдних процесів. Як вихідні дані використано часи перших вступів Р-хвилі згідно з бюлетенями ISC за період 1964—2006 рр. Зона дослідження визначена в інтервалі (45—50° пн.ш.)×(23—48° сх.д.) до глибини 2500 км, в інтервалі (51—55° пн.ш.)×(23—48° сх.д.) до глибини 1700 км відповідно до використаної системи спостережень і охоплює мантію під Сарматією (у тому числі територією України) та її облямування. Визначено флюїдний домен як зону поширення низькошвидкісних неоднорідностей з нижньої та середньої мантії у верхню і розтікання по латералі верхнього завершення її центральної частини. Центральну, низькошвидкісну частину флюїдного домену визначено як плюм, тобто флюїдний домен є зоною, пов’язаною зі слідами проходження плюма. According to the Taylor approximation of the three-dimensional P-velocity model of the mantle under Eurasia, a seismic visualization of the manifestation of mantle plumes and super-deep fluid processes was carried out. As initial data, the times of the first arrival of the P-wave were used according to the ISC bulletins for the period 1964—2006. The research area is defined in the interval (45—50° N)Ч(23—48° E) to the depth of 2500 km, in the interval (51—55° N)Ч(23—48° E) to the depth of 1700 km according to the used observation system and includes a mantle near Sarmatia (including the territory of Ukraine) and its surroundings. The fluid domain is defined as the region of the yields of low-velocity heterogeneities from the lower, middle mantle to the upper one and spreading along the laterals of their central part. The central, low-velocity part of the fluid domain is defined as a plume. Hence, the fluid domain is an area associated with traces of the passage of plumes.