«Ведмежі печери» на півдні Східної Європи - Рідуш, Б. (Спелеологія і карстологія, 2014)
Більшість печерних місцезнаходжень пліоцен-плейстоцену на півдні Східної Європи розташовані в основних карстово-спелеологічних регіонах України та Молдови. Серед них є дві області гірського карбонатного карсту: Кримські гори, Карпати; і три області рівнинного карсту: Подільсько-Буковинська область з переважанням гіпсового карсту та Східноподільсько - Бессарабська та Північнопричорноморсько-Азовська область карбонату карсту. Найдавніші представники Ursidae відомі з пліоценових відкладів в одеських катакомбах. Рештки Ursus spelaeus та інших видів ведмедів були знайдені в більш ніж 40 печерах з усіх карстових регіонах. Вони найбільш численні в печерах Одеської області. З 1998 року кілька нових печерний місцезаходжень, що містять рештки U. spelaeus та U. arctos були виявлені в кількох карстових областях: Бінбаш-Коба, Кизил-Коба, Лісника, Мамут-Коба і Пастуша печери в Криму, Шевчишина (Усатове) біля Одеси, Буковинка, Кривчанська, Озерна і Атлантида печери в Подільсько-Буковинській області, Білих Стін і Молочний Камінь - в Карпатах. Усі наявні дані про кількість кісткових решток ведмедів та їх 14С датування узагальнені в чотирьох таблицях. Большинство пещерных местонахождений плиоцен-плейстоцена на юге Восточной Европы расположены в основных карстово-спелеологических регионах Украины и Молдовы. Среди них есть две области горного карбонатного карста: Крымские горы, Карпаты; и три области равнинного карста: Подольско-Буковинская область с преобладанием гипсового карста и Восточноподольско-Бессарабская и Северопричерноморско-Азовская область карбоната карста. Древнейшие представители Ursidae известные из плиоценовых отложений в одесских катакомбах. Остатки Ursus spelaeus и других видов медведей были найдены в более чем 40 пещерах во всех карстовых регионах. Они наиболее многочисленны в пещерах Одесской области. С 1998 года несколько новых пещерных местонахождений, содержащие остатки U. spelaeus и U. arctos были обнаружены в нескольких карстовых областях: Бинбаш-Коба, Кизил-Коба, Лесника, Мамут-Коба и Пастушья пещеры в Крыму, Шевчишина (Усатово) возле Одессы, Буковинка, Кривчанская, Озерная и Атлантида пещеры в Подольско-Буковинской области, Белых Стен и Молочный Камень - в Карпатах. Все имеющиеся данные о количестве костных останков медведей и их 14С датировании обобщены в четырех таблицах. The majority of Pliocene-Pleistocene cave sites at the south of Eastern Europe are situated in the main karst-speleological regions of Ukraine and Moldova. Among them there are two regions of mountain carbonate karst: Crimean Mountains, Carpathian Mountains; and three regions of the plaine karst: Podillja-Bukovynian region with prevailing of gypsum karst, and Eastern Podillja – Bessarabian and North Black Sea - Asovian regions of carbonate karst. The oldest representatives of the Ursidae are known from Pliocene deposits in Odessa limestone mines. Ursus spelaeus and other bear species remains were found in more than 40 caves from all karst regions. They are most numerous in caves of the Odessa region. Since 1998, several new cave sites containing U. spelaeus and U. arctos were discovered in few karst region: Binbash-Koba, Kizil-Koba, Lesnika, Mamut-Koba and Pastushia caves in Crimea, Shevchyshyna (Usatovo) near Odessa, Bukovynka, Kryvchanska, Ozerna, and Atlantyda caves in Podillja-Bukovynian area, Bilykh Stin and Molochnyi Kamin’ in the Carpathians. All available data on quantity of bear bone remains and 14C dating are summarized in four tables.