Мезопористая структура полианилина - Загорный, М.Н.; Жигоцкий, А.Г.; Лобунец, Т.Ф.; Рагуля, A.B. (Вісник Українського матеріалознавчого товариства, 2010)
Исследованы особенности структуры полианилина, допированного неорганическими допантами различного химического состава. Показано, что ПАн характеризуется мезопористой структурой со средним диаметром пор 10–14 нм и удельной поверхностью 20–40 м²/г в зависимости от химического состава допанта. Полученный образец ПАн является аморфно-кристаллическим материалом, который имеет пластинчатую структуру с щелевидными порами. Дослiджено особливостi структури полiанiлiну (ПАн) з неорганiчними допантами рiзного хiмiчного складу. Показано, що ПАн характеризується мезопоруватою структурою з середнiм дiаметром пор 10–14 нм та питомою поверхнею 20–40 м²/г в залежностi вiд хiмiчного складу допанта. Зразок ПАн, що отримано, є аморфно-кристалiчним матерiалом пластинчатої структуру з щільовидними порами. The features of polyaniline structure doped by various inorganic dopants of different chemical composition were investigated. It was shown that dopedPANI is characterized by mesopore structure with the average pore diameter of 10–14 nm and surface area of 20–40 m²/g independently of dopant chemical composition. PANI is an amorphous-crystalline polymer, with the lamellate slide-like pores.