Статична і втомна міцність вуглецевих пластиків з різними матричними компонентами при температурах 293 та 77 К - Похил, Ю.О.; Яковенко, Л.Ф.; Алексенко, Є.М.; Лотоцька, В.О.; Желтов, П.М.; Малий, М.А.; Санін, А.Ф.; Алієв, А.М. (Вісник Українського матеріалознавчого товариства, 2010)
Наведено результати досліджень впливу матричного компонента і температури деформування (293, 77 К) на статичні і динамічні міцнісні характеристики деяких вуглецевих пластиків, перспективних для використання в кріогенно-вакуумній техніці. Виявлено стрибкоподібні зриви напруги на деформаційних кривих вуглепластика з бакелітовою матрицею, які пов’язуються з руйнуванням композита за механізмом міжфазного розшарування та відокремлення матриці від волокон. Приведены результаты исследований влияния матричного компонента и температуры деформирования (293, 77 К) на статические и динамические прочностные характеристики некоторых углепластиков, перспективных для использования в криогенно-вакуумной технике. Выявлены скачкообразные срывы напряжения на деформационных кривых углепластика с бакелитовой матрицей, связанные с разрушением композита по механизму межфазного расслоения и отделения матрицы от волокон. The results of investigations of matrix component type and deformation temperatures (293, 77 K) influence on static and dynamic strength properties of the some carbon-plastics, which are perspective for usage in cryogenic -vacuum technics, are brought. The jump-like failures of stress on deformation curves of carbon- plastic with bakelite matrix are revealed. Jumps are connected with composite fracture by the mechanism of interphase stratification and matrix - fibers separation.